maanantai 11. marraskuuta 2013

Ohje!! :)

Olin eilen viettämässä Isänpäivää vanhempieni luona Keltinmäessä ja olin luvannut tehdä kakun iskälle.
Tämä on aika lailla omasta päästä keksitty kakku ohje. Puolukan ja piparin yhdistäminen tuli mulle mieleen,kun joskus vuosia vuosia sitten käytiin syömässä äidin kanssa Pöllöwaari ravintolassa(Jyväskylä) ja siellä oli pipari-puolukkajäätelöä ja se oli tosi hyvää ja se jäi sitten mieleen :).
Suosittelen tätä näin joulun alla,koska maut on niin joulusia. Kannattaa kokeilla,jos tykkää hieman happamasta.Toivottavasti ohje siis toimii…en ole mikään mestari noissa ohjeiden tekemisissä. :D
Ohje
Puolukka-Karpalosurvos:
-n.5 dl Puolukoita ja karpaloita
-n.3 dl sokeria
-2 rkl vettä

-Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta kasaan,mutta kumminkin että kaikki marjat eivät mene rikki.
-Siivilöi neste kuppiin ja säästä marjat siivilästä ja neste (älä kamalasti painele marjoja siivilässä!!)

Muut tarvittavat:
-2 levyä valmistä piparkakkutaikinaa(voilla leivottu)
-Valion vaniljarahkaa yksi purkki
-Tavallista rahkaa yksi purkki
-3 dl kermaa
-Piparkakkua
-Puolukkasurvosta
-Oman maun mukaan tomusokeria tai sokeria
-4 kpl liivatetta
-2 dl puolukka-karpalo nestettä mikä tuli keittäessä
-2dl hyytelösokeria
-Irtovuoka (pyöreä:halkaisia 26 cm)
-Leivinpaperi

Pohja
Kauli piparitaikinasta levy, joka on hieman isompi kuin itse vuoka(n. 6-7 cm reunoilta).Paista levy taikinan paketin mukaan.
Kun olet ottanut levyn uunista leikkaa heti vuoan kokoinen ympyrä ja laita se vuokaan(painele varovasti),jonka pohjalla on leivinpaperi.Säästä piparilevystä tulleet reunapalat.

Rahkamassa
(Tässä vaiheessa kannattaa laittaa liivatteet kylmään veteen!!)

-Vatkaa kerma(löysäksi) ja sen sekaan kummatkin rahkat…Sekoita.
-Lisää oman maun mukaan puolukkasurvosta(itse laitoin n. 2dl)
-Lisää oman maun mukaan(voi laittaa kaikki) murennettua piparia,jotka tuli levyn reunoista.
-Lisää oman maun mukaan sokeria tai tomusokeria.
-Sekoita massa hyvin.
-Lämmitä 1-2rkl:sta puolukka-karpalo nestetta hellalla tai mikrossa ja laita liivatteet lämpöiseen nesteeseen ja anna sulaa…sekoita!!
-Sekoita liivateneste hyvin massan sekaan.(Ei liian kuumana)
-Laita massa vuokaan ja sen jälkeen kylmään jähmettymään.Peitä vuoan päällinen.

Puolukkakiille kakun päälle
-Kiehauta puolukka-karpalo neste kattilassa.
-Lisää hyytelösokeri vähitellen.
-Kiehauta uudestaan.
-Anna jäähtyä hieman.
-Voit laittaa kiilteen sekaan puolukka-karpalo survosta,jos sitä jäi yli.

Kakun täytyy olla hyvin hyytynyt ennen kiilteen laittamista ja kiille ei saa olla liian kuumaa!!
Anna olla vielä jokin aikaa kylmässä
Irrota vuoasta ja nauti :)



P.S Suojakuori kilpailun voitti Veronika! Onneksi olkoon!! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti